dinsdag 27 mei 2014

Het grote misverstand

Nu het wellicht wat beter gaat met de economie, er is tenslotte weer een kleine groei, zal het aantal banen ook wel weer toenemen. Tenminste dat wordt zo gedacht. Helaas moet ik u teleurstellen. De groei is zeer gering en werkgevers zijn na een periode van crises terughoudend in het aannemen van nieuw personeel.

Daarnaast werken ouderen nu langer door, dus de doorstroom stokt eveneens. Door ontwikkelingen op het gebied van outsourcing van de maakindustrie, in technologie en automatisering verdwijnen er ook banen. De financiƫle sector zal verder afslanken, de overheid wordt kleiner, bezuinigingen in zorg en ook krimp in het onderwijs. Breekt er een termijn aan van een baanloze groei? Het zou zomaar kunnen.

Herstel door vraag en aanbod
Op termijn zal de arbeidsmarkt wel herstellen, zich ontwikkelen naar de nieuwe markten van behoeften. Er zal zeker weer nieuwe werkgelegenheid ontstaan. Maar wanneer en hoe? In ieder geval niet door het pompen van geld in banenplannen. In het beste geval worden daardoor banen behouden, maar zeker niet gecreƫerd. De markt van vraag en aanbod zal zijn werk blijven doen.

Toename flexibilisering
De trend is dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt toeneemt. Even ter verduidelijking: er zijn twee manieren die tellen als we praten over flexibilisering. Werkgevers vinden de markt star, omdat het moeilijk is vast personeel te ontslaan. Het voordeel is wel dat de werkloosheid in Nederland daardoor traditioneel laag is. Anderzijds is Nederland qua flexibele contracten, zoals ZZP’ers, uitzendwerk en payrollen, een trendsetter. Groei van flexibele banen wordt met name veroorzaakt door tijdelijke contracten en zelfstandigen.

Flex in opmars bij overheid 
Worden flexibele contracten weer vaste banen zodra de crisis over is en werkgevers schaars personeel weer willen binden? Ik denk van niet, in ieder geval is het niet zo vanzelfsprekend. Flex hoort er nog meer bij, gewenst of ongewenst. Ook bij de overheid is flex in opmars. Voor de werkzoekende is het niet per definitie slechter. Flexwerkers zitten niet vaker zonder werk thuis dan de groep met een vaste baan.

Het gevaar van flex
Voor bedrijven is het hebben van teveel flexwerkers en met name op key-functies op termijn wel degelijk slecht. Zij missen de vaste kern, de cultuurdragers. Onder flexwerkers is er minder loyaliteit, zij investeren minder in scholing en het ontbreekt hen aan de specifieke broodnodige bedrijfskennis. Dat heeft negatieve gevolgen voor productiviteit en vernieuwing.

Vertrouwen en optimisme 
De arbeidsmarkt is een onvoorspelbaar fenomeen en is niet echt te sturen. Het is te hopen dat consumenten meer vertrouwen krijgen in de economie en het buitenland onze export aanwakkert. Wellicht is optimisme dan onze redding tot meer banen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten