dinsdag 13 augustus 2013

Niet klagen, maar kiezen!

De Nederlandse markt voor werving & selectie is door de crisis behoorlijk verslechterd. In de strijd om te overleven sturen werving- en selectiebureaus snel kandidaten door die nauwelijks doorgelicht zijn. Bedrijven beklagen zich hierover, vooral niet-functionerende professionals in de kern van de organisatie zorgen voor problemen. Zo stelt het Amsterdamse Bureau voor Arbeidspsychologisch Advies & Selectie (BAPAS).

Vele werving- en selectiebureaus verkiezen snelheid kennelijk boven kwaliteit. Dat is logisch wanneer er meerdere partijen op basis van no cure no pay aan een opdracht werken. Bureaus die kandidaten te laat aanleveren vissen achter het net.

Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor deze uitkomst, durf ik te stellen. Het vinden van de juiste professional (key-functionaris) vraagt om een exclusief, zorgvuldig en actief proces. Search in combinatie met werving en selectie biedt beduidend meer garantie. Snelheid speelt hierin een ondergeschikte rol.

Mogelijk geïnteresseerde kandidaten zijn er zeker, maar zijn minder latent op zoek naar een nieuwe baan. Feit is dat mobiliteit in mindere economische tijden beduidend afneemt. De opdracht moet dan ook als volgt luiden: binnen overeengekomen tijd de meest geschikte kandidaten opsporen en interesseren voor de vacature.

Wat is precies de rol van het search, werving- en selectiebureau? Is die beperkt tot het vinden van de juiste kandidaat? Naar mijn mening niet. Het bureau vertegenwoordigt met name de opdrachtgever tijdens het proces en brengt het bedrijf voor het voetlicht, werving is tenslotte marketing. Een serieuze taak en een vertrouwenskwestie.

Voordelen van exclusieve search voor de opdrachtgever:
- grondige search en maximale inspanning om de juiste key-functionaris te rekruteren
- alleen zorgvuldig geselecteerde kwalitatieve kandidaten worden voorgesteld
- juiste balans tussen kwaliteit en snelheid
- verslag van ondernomen activiteiten m.b.t. het proces
- meer grip op het gehele proces
- een betrouwbare partner die het bedrijf vertegenwoordigt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten