dinsdag 26 maart 2013

Wat is er mis met je thuis voelen op kantoor?

Het lijkt dé ontdekking van een nieuwe vrijheid op werkgebied; het flexwerken, maar inmiddels spat deze droom al deels uiteen.

Onlangs riep Yahoo-topvrouw Marissa Mayer al haar personeel terug naar kantoor. Het Nieuwe Werken werd resoluut afgeschaft en dat levert veel verontwaardiging op onder de aanhangers van het flexwerken.

Helemaal geen gekke zet van deze dame om terug te gaan naar de basis en van daaruit opnieuw de strategie te bepalen. Het Nieuwe Werken doet afbreuk aan de samenwerking, collegialiteit en creativiteit van de medewerkers en heeft dus niet het beoogde resultaat.

Niet alleen werkgevers, maar ook werknemers overdenken het begrip flexwerken. Thuiswerken levert vaak meer stress op en afleiding tijdens het werk ligt constant op de loer. Twee derde van de werknemers heeft behoefte aan structuur. Zij zijn blijkbaar niet in staat de verantwoordelijk en zelfstandigheid te dragen en kunnen deze geboden vrijheid niet aan.

Het Nieuwe Werken zal niet verdwijnen, maar dient wel opnieuw bekeken te worden. De verwachtingen waren te hoog gespannen, werknemers worden niet standaard gelukkiger en productiever. De binding met het bedrijf neemt af, de interactie met collega’s vermindert, concentratieverlies neemt toe en de grens tussen werk en privé vervaagt.

Niet het resultaat waar zowel werkgevers als werknemers op hoopten. Naar mijn mening zouden organisaties hun beleid opnieuw moeten evalueren en terug gaan naar de kern. Alleen zelfstandige werknemers, met weinig behoefte aan structuur, worden extra gemotiveerd door het nieuwe werken.

Geldt dan voor alle andere werknemers het ‘Oude Werken’; simpelweg werken en je thuis voelen op kantoor?

Blog naar aanleiding van het artikel ‘Heimwee naar het Oude Werken’, Volkskrant Magazine 16 maart 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten